מענה רגשי חברתי ופדגוגי מבוסס מיינדפולנס, תכנית לתלמידים בעלי לקות למידה והפרעת קשב וריכוז
מיועדת לתלמידי כיתות ז'- י"ב
מספר התוכנית בגפן: 17444 ניתן ללחוץ על מספר התכנית למעבר ישיר לתוכנית במאגר התוכניות.
https://apps.education.gov.il/tyhnet/public/#/tochniyot?q=17444&id=17444
מטרות התוכנית: חיזוק החוסן והרווחה הנפשית בקרב מתבגרים: 1. לקויי למידה, 2. עם הפרעות קשב וריכוז. כדי שיוכלו להתמודד עם האתגרים הרגשיים, החברתיים והלימודיים.
יעדים: הלומדים יטפחו מיומנויות קשיבות למרחב פנים האדם (רגשות, מחשבות תחושות) ומחוצה לו (עם קבוצת השווים, משפחה, צוות החינוך ועוד) בעזרת תרגולי מיינדפולנס (אישיים וקבוצתיים). התוכנית תחזק בקרב בתלמידים : מודעות עצמית, קשב וריכוז, השהיית תגובה, וויסות הרגשי, קבלה עצמית, הכרה בחוזקות, יכולת להתמודד עם מצבי קושי באופן המטיב עימם ועם הסביבה. הבנת הרציונל התיאורטי לתרגול.
הנושאים המרכזיים בתוכנית: מהו מיינדפולנס, ביסוס קשב ונוכחות, השהיית תגובה, וויסות עצמי, התמודדות עם רגש/ תחושה לא נעימה, מביקורת עצמית לקבלה, קבלת האחר.
אופן הלמידה: מומלץ לקיים בקבוצות קטנות עד 15 משתתפים. לצורך העמקה בדיונים ושיתוף חוויות אישיות ולשמר את הקשב של התלמידים לאורך המפגש. ניתן לקיים עם קבוצות גדולות יותר (עם איש/אשת חינוך מביה"ס). התכנים יותאמו לאוכלוסיית היעד (גיל, וצרכי התלמידים הספציפיים) ורוח התקופה (לדוג': זמן מלחמה).
בסוף התוכנית אנחנו מקיימים עיבוד ורפלקציה על התהליך שעברו. חלק מהעיבוד כולל סיכום אישי. בו כל תלמיד מקבל ציור של עץ מעליו ומתחתיו הוא מציין מה זה מיינדפולנס עבורו. בתוך העץ התלמיד מציין את התרגולים והנושאים שהיו הכי משמעותיים עבורו ומה ימשיך לתרגל בעתיד. מוזמנים לקבל הצצה קטנה לאופן שבו תלמידים סיכמו את החוויה.







יוצרת ומנחת התוכנית, עדי בנעים, מנחה למיינדפולנס וחמלה (המרכז לחינוך קשוב ואכפתי באוני' ת"א), מוסמכת הנחיית קבוצות בטבע. M.A. בחינוך ותעודת הוראה (אוני' בן גוריון). מפתחת ומנחה תוכניות מבוססת מיינדפולנס לטיפוח חוסן רגשי. מובילה תוכניות רגשיות חברתיות מבוססות מיינדפולנס בבתי ספר וגנים בעיר. מנחה קורסים והשתלמויות למורים וועדי עובדים ועוד.